miercuri, 29 august 2012

diploma de BACalaureat


Pe mine una ştirile despre perlele de la Bac şi despre miserupismul tinerilor în faţa acestui examen mă îngrozesc. Când văd cum se comportă aceşti indolenţi în faţa camerelor, cum răspund interviurilor, cum li se pare că pot epata în vreun fel dacă susţin sus şi tare că nu s-au pregătit, că au fost nevoiţi să se distreze la mare, la soare că "doar d'aia îi vară", mă cuprinde o scârbă de nu mai pot privi ecranul televizorului. 

Mor când văd unde s-a ajuns. Parcă ar fi ceva extraordinar să dai Bac-ul a doua oară, parcă ai merita atenţie pentru că eşti atât de idiot încât să crezi că dacă nu te înjoseşti cu nişte educaţie, poţi trăi etern din ce-ţi dă tăticul. 

Mi-e foarte greaţă de aceşti tineri, nu milă, ci GREAŢĂ. Nu se mai obosesc nici măcar să-şi facă fiţuici pentru că sunt prea ocupaţi cu traiul bun şi gratuit. Ei vor fi generaţia de muncitori necalificaţi sau de patroni care vor falimenta afacerile părinţilor sau de şomeri pentru că fie că ei doresc sau nu, undeva, în viitor, când îşi vor întemeia o familie dorită sau nu, iar părinţii nu vor mai fi acolo să le cosmetizeze prostia şi să cotizeze pentru traiul lor de zi cu zi, vor fi nevoiţi să facă ceva ca să poată pune pâine pe masă, iar când se vor lovi de banala cerere de angajare sau de şi mai comunul CV, nu vor fi atât de luminaţi încât să reuşească să-l completeze şi vor epata, bineînţeles, după modă, cu greşeli gramaticale din cele mai crase. 

Primesc mereu mailuri de la reprezentanţi ai unor firme de vază care nu ştiu scrie corect româneşte. Mi se pare penibil să trimiţi unor colaboratori nişte nenorocite de invitaţii la o prezentare a unui produs şi să presari pe ici pe colo nişte "s-ăţi, v-eţi, v-ă invit-ăm", care mai de care mai bolduite şu subliniate pentru că deh, prostia nu-i autosuficientă, ci trebuie scoasă din context şi privită drept în ochi, nu care cumva să o sari că-i jale. 

Aşadar, dragi tineri cu cămăşi de firmă şi comportament de club, asta vă aşteaptă, penibilul, pe care nu azi, dar peste ceva ani îl veţi simţi atât de bine pe propria piele, pe propria persoană încât vă veţi smulge părul spilcuit din creştetul gol-goluţ. Mă bucur, totuşi, că voi veţi fi acei părinţi care le veţi spune copiilor voştri "nu-ţi bate joc de şcoală, învaţă, să nu ajungi ca mine, la săpat de şanturi pentru 3 lei". Până atunci însă, daţi cu clubul înainte şi rugaţi-vă ca tăticul cotizator să nu dea colţul. Am zis!

2 comentarii:

mona spunea...

Ahh ce bine le-ai zis!

Diana spunea...

A trebuit sa ma racoresc cumva :))

Trimiteți un comentariu