vineri, 2 iulie 2010

Stieg Larsson - Millennium

Deşi a murit în 2004 în urma unei atac de cord, Stieg Larsson a lăsat în urmă una dintre cele mai apreciate romane poliţiste. Dacă Pascal Bruckner a declarat că se trezea în miezul nopţii să citească, eu am avut nevoie de gândirea limpede din zorii zilei ca să urmăresc firul poveştii. Sinceră să fiu, nu este vorba despre un roman poliţist de citit duminică seara, ci despre o adevărată capodoperă doldora de informaţii din cele mai detaliate, foarte multe date atent studiate şi minuţios amplasate în miezul cărţii. Da, detaliul este la loc de cinste în trilogia lui Stieg Larsson, iar lectura curge lin, ca şi cum timpul nu ar mai exista.

Bărbaţi care urăsc femeile, primul volum din Millennium, îţi dă de ştire, încă de la primele rânduri, că nu ai de-a face cu un joc sau cu o carte stufoasă despre o crimă în care totul este previzibil. Este foarte meticulos redactată şi ai nevoie  de mult spaţiu în memoria proprie ca să înmagazinezi toate informaţiile pe care autorul ţi le oferă deschis şi fără perdea. 
Personajul principal, Mikael Blomkvist, este un jurnalist respectabil, ruinat în urma unui proces, căruia i se oferă posibilitatea de a-şi continua cariera în serviciul personal al unui fost mare afacerist ce-i propune elucidarea unui crime petrecute în urmă cu 40 de ani. Prins în mrejele povestirii  şi  ale propriei curiozităţi, jurnalistul acceptă provocarea şi porneşte la descifrarea misterului, singur, departe de casă, în miezul unei ierni nordice. 
 
Recomandare : A se citi cu sufletul la gură!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu