marți, 22 iunie 2010

Placinta cu cirese si capsuni


Pentru că a venit vara (dar ploauă cu găleata) şi fructele ne fac cu ochiul din toate părţile, m-am trezit cu o mare poftă e plăcintă cu cireşe şi căpşuni. Dar nu o plăcintă oarecare, ci una plină până la refuz cu un sos gros din fructe proaspete.

Aveţi nevoie de următoarele:

pentru aluat :

250 gr făină + vreo 2-3 linguri pentru pudrat
125 gr unt rece (căutaţi un unt bun, dacă se poate de casă)
50 gr de zahăr pudră
1 ou ( cu cât e mai proaspăt cu atât mai bine)
2-3 linguri de lapte
Coaja rasă de la o lămâie

Amestecaţi făina cu zahărul pudră şi adăugaţi untul rece tăiat cubuleţe. Lucraţi această compoziţie cu mâinile până când începe să aibă un aspect fărâmicios. Adăugaţi coaja de lămâie ca să parfumaţi blatul, după care puteţi pune oul şi laptele. Aluatul deja compact se pudrează cu făină pe ambele părţi, se înveleşte într-o folie şi se lasă pentru o oră la frigider.


pentru sosul de fruncte 

50 gr de unt
50 gr de zahăr
1 pliculeţ zahăr vanilinat
500 gr căpşuni şi 500 gr cireşe ( dacă doriţi să umpleţi plăcinta cu mere folosiţi mere verzi, tari pe care le tăiaţi în patru - mie mi-au intrat cam 5 mere mari)

Puneti untul la topit şi adăugaţi zahărul. Când untul s-a topit, adăugaţi cireşele curăţate de sâmburi şi lăsaţi la fiert cam 5 minute. După ce s-au înmuiat puţin cireşele adăugaţi şi căpşunile. Lăsaţi totul pe foc 3 minute, astfel încât la sfârşit fructele să fie moi, dar întregi.

Împărţiţi aluatul în două şi întindeţi ambele părţi pe masa de lucru tapetată bine cu făină. Încercaţi să le întindeţi cât mai rotund ca să se potrivească în tava de plăcintă. Aşezaţi prima jumătate în tavă, ungeţi marginile aluatului cu un ou bătut, după care scurgeţi sucul fructelor şi aşezaţi-le în mijlocul aluatului. Întindeţi-le apoi uniform pe toată suprafaţa plăcintei şi turnaţi jumătate din cantitatea de suc. Luaţi cealaltă bucată de aluat şi aşezaţi-o deasupra având grijă să se îmbine foarte bine marginile. Coloraţi suprafaţa plăcintei cu restul de ou bătut şi puteţi să o puneţi la cuptor. Când aceasta capătă o culoare gălbuie, o scoateţi şi o pudraţi cu un praf de zahăr amestecat cu scorţişoară.

Lângă o felie de plăcintă serviţi o ceaşcă bună de ceai de mentă şi amestec de fructe uscate. Cam aşa se uită de ploaia de afară!!!

Poftă mare!!!!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu