M-am gândit să scriu despre decoraţiuni pentru că şi eu, la rândul meu, am învăţat să le cumpăr sau să mi le fac singură. Trebuie să recunosc că m-am documentat puţin în ce priveşte acele decoraţiuni care aduc farmecul de demult al sărbătorilor de iarnă. Începând cu decorarea casei şi terminând cu împodobirea bradului de Crăciun, totul se poate crea cu investiţii minime. Până la urmă ăsta este şi scopul. Dar dacă totuşi aţi pornit cumpărăturile pentru Crăciun, nu uitaţi să cumpăraţi: mandarine, portocale, lămăi, beţişoare de scorţişoară, cuişoare şi ardei iuţi.
Şi acum să vă explic ce faceţi cu toate aceste cumpărături!
Dintr-o lămâie şi o portocală, puteţi face câteva decoraţiuni pentru brad şi chiar pentru masa de Crăciun, exact ca în imaginea alăturată. Ca să deshidrataţi frumos şi uniform feliile de portocală şi lămâie, urmaţi paşii de aici. Puteţi usca ardeii iuţi şi-i puteţi aşeza în brad. Vor arăta minunat printre crengile verzi.
Din portocale, mandarine şi cuişoare puteţi face decoraţiuni care vă vor parfuma toată casă. Cuişoarele, odată cufundate în coaja portocalei, emană un miros extraordinar. Dacă vreţi să le puneţi în brad, faceţi aceste decoraţiuni cu mandarine pentru că sunt mai micuţe, iar crengile de brad nu se vor îndoi prea tare. Dar dacă vreţi să le aşezaţi pe masa de Crăciun, puteţi folosi fără teamă portocalele.
Legaţi câteva batoane de scorţişoară cu aţă colorată, chiar aţă cerată dacă aveţi, sau cu panglici lucioase, şi agăţaţi-le cu grijă în brad. Pe lângă batoanele de scorţişoară, puteţi folosi şi conuri de brad simple, pictate sau lăcuite. La fel puteţi adăuga nuci!
Să nu uităm de turta dulce! Puteţi face decoraţiuni foarte frumoase şi mai ales foarte gustoase din turtă dulce. Sunt sigură că aveţi prin casă forme speciale pentru biscuţi: brăduţi, îngeraţi, fulgi de nea, inimioare... Dar dacă nu aveţi astfel de forme, nu trebuie să disperaţi. Întindeţi aluatul de turtă dulce şi tăiaţi cu un cuţit formele mai uşoare: brăduţi sau chiar căsuţe, pe care le puteţi decora apoi cu zahăr.
Şi pentru că tot discutăm despre turtă dulce, nu putem să nu aducem aminte de căsuţa de turtă dulce. O decoraţiune care nu aparţine de împodobirea bradului, ci de cea a casei sau, de ce nu, a mesei de Crăciun. Găsiţi pe internet sute de modele şi de explicaţii. Este adevărat că cere multă migală şi răbdare, dar merită, mai ales pentru că, în timp, turta dulce se va înmuia şi va fi numai bună de păpat după ce trec sărbătorile. :)
La decorarea casei, puteţi invita şi un spărgător de nuci veritabil. Despre el vă voi povesti puţin zilele viitoare. Am cumpărat anul trecut un astfel de spărgător de nuci, când m-am nimerit într-un târg de caciucuri de maşină. Ştiu că sună ciudat, dar era o doamnă acolo care avea la vânzare multe nimicuri. Murdar şi nebăgat în seamă, spărgătorul meu de nuci mă aştepta cu zâmbetul pe buze aşezat, total nepotrivit, între un bec ars şi un ciocan. M-a costat 5 lei, deşi unul la fel ajunge la mai mult de 50 de lei. Pe cât de tristă am plecat de acasă (cauciucurile erau ultima mea problemă), pe atât de bucuroasă m-am întors.
Având în vedere că am ajuns la capitolul cumpărături, vă sfătuiesc să cumpăraţi, dacă doriţi şi mai ales dacă găsiţi, decoraţiuni din lemn, ceramică, fetru sau chiar din paie. Am tot văzut de toate formele şi de toate culorile. Nu costă foarte mult şi cel mai important, sunt foarte colorate. Globurile de sticlă sau cele pictate manual sunt minunate, dar sunt destul de costisitoare. Eu am cumpărat câteva de-a lungul anilor şi le îngrijesc cu sfinţenie. Trebuie să mărturisesc că multe dintre decoraţiunile mele de Crăciun le-am primit cadou de la familie şi prieteni. În fiecare an, am adăugat ceva nou fără să exagerez şi fără să ţin cont de vreo modă. Mă bucură întotdeauna momentul în care deschis cutiile pe care scrie "decoraţiuni Crăciun". Parcă le redescopăr în fiecare an şi mi se par tot mai frumoase cu fiecare Crăciun.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu