marți, 7 august 2012

Robert Morse: Carnea

Am terminat de citit cartea lui Robert Morse şi m-am convins pe deplin că ceea ce corpul meu mi-a tot spus şi demonstrat în tot timpul în care eu nu am mai ronţăit nici măcar o bucăţică de carne, mi-a fost explicat clar şi răspicat în această carte. 

Şi pentru că ştiu că sunt mulţi cei care judecă şi condamnă această dorinţă de a nu consuma carne şi alte produse de provenienţă animală, am găsit un minunat citat din A. Schopenhauer:

Orice adevăr trece prin trei stadii. Prima oară, este ridiculizat. Apoi, este combătut violent. Iar în cele din urmă este acceptat ca fiind de la sine înțeles.

Şi eu am ridiculizat această idee la început pentru că mi se părea că o alimentaţie sănătoasă trebuie să conţină câte puţin din toate, adică atât carne, cât şi ouă, lapte, brânză, legume, fructe. Ulterior, am combătut, dar nu foarte violent pentru că între timp am început să citesc şi odată ce am dat de argumente clare, am înteles. Apoi am testat pe mine, am renunţat încet la carne, apoi la lapte, smântână, iaurt, am început să mănânc fruncte pe stomacul gol fără să am nici măcar o problemă cu gastrita mea. Asta a fost o revelaţie... Şi deja au trecut câteva luni, iar eu mă simt excelent, am slăbit, am pielea mai curată, nu mai am cearcăne în jurul ochilor, nu mă mai stresez atât de mult, sunt mai activă şi mai pozitivă. Prin urmare, am acceptat totul ca fiind de la sine înţeles. Iar pentru cei care se întreabă, NU, nu am pofte. Nu poftesc carne, nici lapte. Mănânc doar ouă de casă şi doar o dată pe săptămână. Consum brânză, dar în cantităţi tot mai mici, cam 100 de gr pe săptămână. Banii mei de mâncare se duc în mare parte pe fructe; legume cumpăr rar pentru că are mama în grădină. Tot ce se poate consuma crud, consum crud. Gătesc mult mai puţin şi mult mai eficient. Mai scap la dulciuri, dar foarte rar. 
Am dat un search pe net pentru că ştiam că Olivia Steer a sintetizat excelent spusele lui R. Morse, aşadar aveţi mai jos motivele clare pentru a renunţa la carne.


1. CARNEA CONSUMA ENERGIE  VITALA, in procesul digestiei, in loc sa o genereze. Proteina animala este un lanț de aminoacizi , care trebuie întîi descompus în elemente constitutive, pentru ca organismul să o poată folosi. Asta presupune eforturi energetice uriașe. Cu alte cuvinte în loc sa-ți dea, îți fură din energie.

2. CARNEA CONȚINE ADRENALINĂ ÎN CANTITĂȚI MARI (secretată de groaza animalelor sacrificate) care epuizează glandele suprarenale umane și duce în timp la hipertensiune. Adrenalina provoacă furie și agresivitate celui care consuma carne.

3. CARNEA E TOXICĂ, datorita acidului uric (care provoacă guta), acidul fosforic și acidul sulfuric, formați în procesul de digestie și metabolismul proteinelor din carne. Acești acizi au o acțiune iritantă și inflamatoare asupra țesuturilor.

4. CARNEA ELIMINĂ CALCIUL din organism, datorită azotului din compoziția proteinei din carne, cu conținut bogat în fosfor.

5. CARNEA E ACIDĂ, ducînd la inflamații ale țesuturilor și degradarea lor rapidă și la așa numita acidoză, cauza tuturor bolilor. De la o raceala pînă la cancer!

6. CARNEA CREȘTE COLESTEROLUL ducînd la accidente vasculare, hipertensiune arterială, angină pectorală, boli de inimă, obezitate și impotență, etc.

7. CARNEA PROMOVEAZĂ CALCULII HEPATICI ȘI BILIARI

8. PROTEINELE ANIMALE PUTREZESC în interiorul organismului, dînd trupului un miros greu.

9. CARNEA DUCE LA APARIȚIA CANCERULUI DE COLON. Mai ales consumul de carne roșie este asociat cu creșterea compușilor de tip N-Nitroso din culturile de bacterii intestinale, care lezează colonul și provoacă tumori maligne la nivelul lui. 

10. CARNEA DUCE LA APARITIA CANCERULUI HEPATIC SI PANCREATIC

11. CREȘTEREA ANIMALELOR SE FACE ÎN CONDIȚII DEZUMANIZANTE PENTRU CRESCĂTORI, în spații închise, lipsite de lumina soarelui sau de aer curat. Animalele sunt injectate cu hormoni de creștere, hrănite cu furaje pline de pesticide și ierbicide, cu concentrate făcute din faină de oase, bolnave de cancer, cel mai adesea. Sunt maltratate și ucise apoi cu cruzime.

12. CREȘTEREA ANIMALELOR A FĂCUT RAVAGII MEDIULUI. Defrișările masive, pentru ca în locul pădurilor să se creeze locuri de pășunat, au dezechilibrat eco-sistemul planetar, distrugînd habitatul natural al animalelor sălbatice, diminuînd cantitatea de oxigen și provocind încălzirea globală.

13. CONSUMUL DE CARNE SCURTEAZA VIAȚA (prin epuizarea în timp a organelor vitale).

14. CONSUMUL DE CARNE STIMULEAZA, IRITĂ SI INFLAMEAZĂ ORGANELE SEXALE (În special glanda prostatei, ducÎnd la apariția prostatitei)

15. CARNEA ESTE INJECTATA CU HORMONI DE CREȘTERE, ANTIBIOTICE ȘI VACCINURI, toate considerate cancerigene.

16. ANIMALELE SUNT HRĂNITE CU UN AMESTEC DE FURAJE ȘI CARNE TOCATĂ, PROVENITĂ DE LA VACI, PORCI, GĂINI BOLNAVE ȘI AGONIZANTE ȘI OI MOARTE. Aceste practici duc la acidoză și îmbolnăvesc animalele, așa cum îi îmbolnăvesc și pe oameni. Ăsta este motivul apariției unor boli teribile ca “boala vacii nebune”.

17. INGESTIA DE PROTEINĂ ANIMALĂ INTERFEREAZĂ CU ABSORBȚIA MANGANULUI DIN ORGANISM, ceea ce poate provoca amețeli, tulburări de echilibru, spasme, convulsii, probleme de transmitere a impulsurilor neuronale (miastenie, aritmie cardiaca, fibrilații), probleme neuromusculare, boala Parkinson si boala Lou Gehring.

18. CARNEA ABUNDĂ ÎN CELULE ROȘII MOARTE, cu conținut mare de fier ionizat (extrem de diferit de cel de origine vegetala), care poate duce la scăderea nivelului de crom (necesar în transferul de insulină), scăderea nivelului de zinc (necesar în producerea insulinei și a energiei), lezarea țesuturilor hepatice, pancreatice si renale; scăderea nivelului de calciu, creșterea nivelului de sodiu (cauzatoare de edeme)

19. CARNEA ESTE PRINCIPALA CAUZĂ CARE DUCE – ÎN MOD DIRECT – LA DEGRADARE DANTURII, datorita faptului ca interferează cu absorbția calciului;

20. CARNEA E INADECVATĂ CONSUMULUI UMAN DIN CEL PUȚIN 7 MOTIVE: 1) carnivorele au gheare cu care iși prind prada; oamenii, n-au; 2) carnivorele au canini și incisivi puternici, cu care sfîșîie carnea, dar n-au în schimb molari plați cu care să o mestece, așa că o înghit bucăti întregi; oamenii nu au dinții din față ascuțiți, dar au molari destinați să macine bine bolul alimentar; 3) carnivorele au tractul digestiv doar de trei ori mai mare decît lungimea corpului, ceea ce faciliteaza evacuarea destul de rapidă a carnii digerate, intrate in putrefacție; oamenii au traiectul digestiv de 10-12 ori mai mare decît lungimea corpului, unde carnea intrată in putrefactie poate stagna și pina la 5 zile într-un corp încă sănătos, dar uneori rămîne lipită de pereții colonului ani de zile, sub forma așa numitei plăci mucoidale. 4) stomacul carnivorelor secretă acid clorhidric puternic, care digeră proteina animală; stomacul uman secretă un acid clorhidric de 20 de ori mai slab decît cel al carnivorelor. 5)  glandele salivare ale carnivorele n-au rolul de a pre-digera alimentele; la oameni s-au dezvoltat glande salivare productive, al caror produs (saliva) are enzime puternice care predigeră carbohidrații. 6) saliva carnivorelor este acidă; saliva oamenilor este alcalină. 7) digestia nutrienților se face rapid și direct în stomacul carnivorelor, sub influența acidului clorhidric puternic; digestia omului începe în gură, sub acțiunea enzimelor salivare specializate în carbohidrați și lipide, trece în stomac, unde se descompun proteinele cu ajutorul pepsinei și se desfasoară în toată plenitudinea ei, lent, în intestinul subțire al omului. Absorbția nutrienților are loc abia în intestinul gros, după un parcurs lung, uneori de 7 metri, cît are tractul digestiv.

21. CARNEA ANIMALĂ NU E CU NIMIC DIFERITĂ DE CEA UMANĂ, AVÎND ACEEAȘI COMPOZIȚIE CHIMICĂ. Un exercițiu de imaginație, propus de-un amic, m-a pus in situația dramatică ipotetică a unei izolari forțate împreună cu cîțiva prieteni, înfometați cu toții, puși să decidem între a trăi sau a muri de inaniție, atunci cînd unica sursă de hrană e gamba tovarășului de suferință. Într-o astfel de situație, nu mă imaginez decît murind de foame…




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu