joi, 17 ianuarie 2013

sfaturi pentru cămară şi frigider


sursa foto
Pentru că mulţi dintre noi dezvoltăm nişte obiceiuri nesănătoase şi deloc economice când vine vorba despre facerea şi refacerea stocului de mâncare din casă, m-am gândit să vă povestesc despre propriile-mi obiceiuri expuse sub forma a 10  sfaturi de luat în calcul şi sper eu, de urmat. 

1. Nu mergeţi la cumpărături cu stomacul gol. Nu veţi reuşi decât să hrăniţi poftele, nicidecum organismul. Şi dacă totuşi sunteţi forţaţi de împrejurări să mergeţi la cumpărături leşinaţi de foame, practicaţi abstinenţa folosind o simplă listă de cumpărături concepută în timpul zilei (sau cu o seară înainte) şi o sumă aproximativă care să vă permită achiziţionarea produselor de pe listă, dar care să vă oprească de la exagerări inutile. 

2. Nu trebuie să aveţi frigiderul plin. Dacă e plin, asta nu înseamnă că mâncaţi sănătos, ci mai degrabă că mâncaţi prea mult şi că aruncaţi şi mai multă mâncare. 

3. Faceţi pâine în casă. E mai ieftin, mai sigur şi nu îngraşă. În plus, nici nu durează mult. Singura problemă e că trebuie să fiţi acasă cel puţin 4 ore. Sunt sigură că în decursul unei săptămâni găsiţi aceste câteva ore, fie după serviciu, fie în weekend. Singurul lucru care necesită oarece efort este frământatul care durează maxim 10 minute. Vă sfătuiesc să faceţi pâine o dată pe săptămână, în funcţie de nevoi. Eu zic că 2 pâini din câte 500 de gr făină fiecare sunt mai mult decât suficiente pentru toată săptămâna. Se pot păstra foarte bine în frigider. 

4. Singurele cumpărături care trebuie să fie în cantităţi mai mari sunt fructele. La mine, micul dejun si uneori chiar şi cina sunt mese care conţin doar fructe sau sucuri de fructe. Cumpăraţi doar fructe de sezon. Nu mâncaţi lubeniţă în februarie că nu vă ajută. Căutaţi fie un pieţar de treabă care să nu vă înşele la preţ sau depozite de fructe unde sigur puteţi primi mai mult la mai puţini bani. 

5. Cercetaţi cu mare atenţie preţurile. Nu vă bateţi joc de banii dumneavoastră. Parcă îi munciţi, nu? Dacă e mai scump, nu înseamnă că e mai bun. Nu aruncaţi în coş ce vă pică la mână. Alegeţi cu grijă.

6.  Faceţi mereu o listă de cumpărături. Se face foarte uşor, în orice moment al zilei, nu durează mult şi vă ajută enorm în alegerea produselor şi mai ales în economisirea unor sume de bani care oricum se duc pe lucruri de care nu aveţi nevoie. Se presupune că atunci când faceţi lista nu sunteţi nici flămânzi şi nici fermecaţi de mirajul rafturilor încărcate din supermarket. 

7. Nu cumpăraţi produse ale căror ingrediente nu le înţelegeţi. Citiţi bine etichetele şi refuzaţi produsul chiar dacă aveţi impresia că vă trebuie. E o investiţie în propria voastră sănătate. 

8. Nu cumpăraţi zahăr. Gândiţi-vă că daţi bani municiţi din greu ca să vă faceţi rău. Eu una folosesc destul de rar zahăr brun, cam jumătate de kilogram îmi ajunge între 4-6 luni. Aveţi la dispoziţie o gamă largă de produse cu care să înlocuiţi zahărul alb: miere, extract de ştevie (merge bine la prăjituri, dar schimbă gustul cafelei/ceaiului), sirop de arţar, sirop de agave. Ăsta din urmă chiar e ok şi în cafea şi în ceai dacă e musai să le beţi îndulcite. 

9. Cumpăraţi calitate, nu cantitate. Trebuie să înţelegeţi că un vin de 5 lei nu are cum să fie vin. La fel se întâmplă cu orice alt produs. 

10. O dată pe lună verificaţi cămara şi cumpăraţi ce vă lipseşte. Trebuie să aveţi acolo câte puţin din fiecare: făină, mălai, linte, orez, paste, fasole, nuci, seminţe, ulei de măsline, condimente, miere, legume, rădăcinoase, apă etc. 

Am să vă povestesc despre depozitul-meu-cu-de-toate într-o postare viitoare. E un depozit simplu, care se poate organiza foarte uşor şi care vă oferă linişte când aveţi momente de criză în bucătărie.






2 comentarii:

Georgi spunea...

Eu merg la cumpărături săptămânal, ÎNTOTDEAUNA cu o listă de shopping bine pregătită dinainte. :D Pentru mine, al şaselea sfat e cel mai util. Dacă aş fi o şi mai bună bucătăreasă, aş recurge şi la sfatul al treilea. :-))

Diana spunea...

Dragă Georgi, în primul rând îţi mulţumesc că m-ai vizitat, iar în al doilea rând, nu trebuie să ai cine ştie ce abilităţi pentru a face o pâine de casă, doar timp, bună-dispoziţie şi câteva ingrediente simple. Rezultatul este ceva pentru care merită să te trezeşti dimineaţa...

Trimiteți un comentariu